top of page
  • Alex Rey

Tips & tricks om nieuwe gewoontes aan te leren!


Gedragsverandering kan een hele uitdaging zijn, omdat ons lichaam is ontworpen om energie te besparen. Het uitvoeren van gewoonten en routines voelt daarom voor onze hersenen als een soort beloning. Daarom is het voor veel mensen een stuk makkelijker makkelijker om uren naar een serie te kijken dan om uren te gaan wandelen.


Laten we dit wat duidelijker omschrijven met een voorbeeld.


Stel je voor dat je een verlaten strand wil bereiken. In de eerste weken bouw je het pad dat er naar toe leidt. Je snoeit wat takken, je wiedt het onkruid en na wat inspanningen is je pad voltooid en loop je zonder al te veel obstakels naar het strand.


Het strand is aangenaam, dus je besluit wat stenen neer te strooien zodat het pad makkelijker te belopen is en je het strand beter kan bereiken. Er gaan een paar weken voorbij.. Aangezien je het strand steeds opnieuw blijft bezoeken, besluit je na verloop van tijd het pad een meter of 2 te verbreden zodat je er met de auto doorheen kan en zo nog sneller op het strand kan komen.


Stel je voor dat je nu, na tientallen jaren, besluit dat je het strand terug wilt brengen naar haar oorspronkelijke staat en dat je daarom dit pad moet afsluiten. Het kost je veel werk om de weg te verwijderen, bomen en bloemen opnieuw te planten en vervolgens moet je ook nog lang wachten voordat de bomen en planten daadwerkelijk gaan groeien en het pad beetje bij beetje gaan bedekken.


De verharde weg om sneller een plezierige beloning te krijgen, in dit geval een heerlijk strand, staat symbool voor het uitvoeren van gewoonten. In het geval van gewoonten is de beloning de reactie van je hersenen die het fijn vinden als je energie bespaard door dagelijks in je patroon van gewoonten te zitten.


De vraag is hoe je deze gewoontes veranderd. Hoe verwijder je het pad en zorg je ervoor dat de begroeiing terugkomt zodat je het kan afsluiten?


Er zijn 3 manieren om dit te doen:


1 - Vervang een gewoonte

je geniet van het strand, maar je weet dat er andere paden zijn die naar gezondere stranden leiden.

Zie het strand bijvoorbeeld als voedsel. Je stopt niet met eten, maar je kunt een oud eetpatroon wel VERVANGEN door een nieuw patroon: meer groenten en fruit eten, kleinere porties eten, de hoeveelheid eiwit verhogen, enzovoort. 2 - Stop een gewoonte

Het strand is vervuild, waardoor je je irriteert en er niet meer van geniet. Je besluit het terug te brengen naar zijn oorspronkelijke staat en gaat er niet meer naartoe. Je bent blij dat je de gewoonte achter je hebt gelaten.

Sigaretten zijn bijvoorbeeld schadelijk voor de gezondheid en je bent klaar om een ​​verandering aan te brengen om je lichaam in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Achteraf ben je blij dat je ermee gestopt bent.

3 - Voeg een gewoonte toe

Je wilt naar een nieuw, verlaten paradijs, maar de enige manier om daar te komen is te voet.

Je kunt bijvoorbeeld een gewoonte voor lichamelijke beweging TOEVOEGEN aan je routine om jezelf voor te bereiden om naar het strand te kunnen lopen en later van je beloning te genieten.


Een paar handige tips:


Als je niet gewend bent om jezelf dagelijks te meten, dan VOEG je het toe aan je routine. Om dit te doen raden we aan om de monitor op een toegankelijke plek te plaatsen die deel uitmaakt van je dagelijkse routine - zoals in de badkamer, naast de kast (niet erin!), of naast de slaapkamerdeur - een plek waar je dagelijks langs loopt.

Bonus tip! Je kunt een alarmmelding op je telefoon aanzetten om je eraan te herinneren dat je moet meten - dit is vooral handig in de eerste paar dagen.


Als je gewend bent jezelf te meten, vervang dan je oude weegschaal door je glimmende nieuwe Sinque-monitor. We raden aan om beide metingen niet met elkaar te vergelijken, omdat dit frustratie en verwarring kan veroorzaken. Sinque is een geheel nieuwe manier om te meten waar we ons op je trend richten!


Onthoud dat je onderbewustzijn wil dat je nieuwe gewoontes vermijdt omdat je lichaam dit als werk ziet (zelfs als het bewust gezond gedrag is)! Wees daarom trots op elke nieuwe gewoonte die je aanneemt, hoe klein deze ook is! Afvallen is een gevolg van een reeks nieuwe gewoonten. Geloof in jezelf, je kan het!


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page