top of page

Sinque in synergie met antropometrische methodieken: Een sterke combinatie

Ik spreek tijdens mijn werk veel mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Vaak gaat het gesprek over Sinque en de wijze waarop je met Sinque aan een duurzaam gezonder gewicht kunt werken. In de gesprekken met professionals leggen ze me vaak uit hoe belangrijk het is om lean mass en fat mass te bepalen en wijzen me erop dat Sinque hier geen geschikte oplossing voor biedt.


Op zo’n moment wordt het gesprek interessant. Vanuit mijn achtergrond als sportarts en mijn werk als professor sportgeneeskunde, inspanningsfysiologie en moleculaire biologie werkte ik jaren aan dit onderwerp. Ik erken het belang van frequente evaluatie van vetvrije massa op specifieke momenten in een programma dat zich richt op gewichtsverlies. Echter ben ik van mening dat de bio-impedantie methode niet het meest geschikt is voor deze doeleinden.


De vochthuishouding van ons lichaam wijzigt ieder moment van de dag als gevolg van endogene- en exogene factoren. De bio-impedantie methode is gevoelig voor deze fluctuaties. Bovendien is het uitvoeren van een bio-impedantie analyse is een complex onderzoek dat professionele kennis en instrumentarium vereist. Zelfs voor een professional is het juist uitvoeren van een bio-impedantie meting een secure klus. Het leent zich daarom niet goed voor dagelijks thuisgebruik.


Daarom pleit ik voor gebruik van BMI als indicator. Gewicht beschouwen als een meer objectieve methode voor het monitoren van fysiologie. Helaas heeft ook het gebruik van de lichaamsgewicht analyse (wegen) zijn nadelen bij frequent gebruik. (1) Mensen worden te nadrukkelijk met hun gewicht geconfronteerd en (2) de natuurlijke oscillaties moeten geïnterpreteerd worden. Sinque lost deze problemen op.


Met deze kennis als basis ontwikkelde ik een weegschaal die geen nummers toont. Een weegschaal waarmee mensen zich thuis kunnen wegen. Zo voorkom je dat mensen iedere weging met hun gewicht geconfronteerd worden. In de praktijk leidt deze aanpak tot een veel frequenter gebruik. Daarnaast ontwikkelde ik samen met onderzoekscentra een algoritme dat op basis van kunstmatige intelligentie het probleem van de gewicht oscillaties en het probleem met correctie op gedragen kleding corrigeert. Het algoritme bepaalt het wekelijkse gewichtsbereik van een individu. Zo kan Sinque de gewichtstrend voor de komende twee weken voorspellen zonder dat het gewicht zelf wordt getoond.


Een professional krijgt met Sinque een eenvoudig en nauwkeurig instrument om mensen te helpen hun trainings- en eetgewoonten te behouden of aan te passen en zo de gewenste gewichtstrend te bereiken. In een juiste combinatie met de andere antropometrische metingen biedt dit de beste instrumenten om de voortgang gedurende een gezondheidsprogramma te monitoren en te sturen.


In de praktijk adviseer ik om bij starters, mensen die beginnen aan een afvalprogramma, te beginnen met een zo compleet mogelijke antrometrische beoordeling: Het bepalen van de lengte (eenmalig), bio-impedantietest, een huidplooimeting en/of een buikomvangmeting: Allen volgens protocol.


Rond deze eerste stappen adviseer ik om Sinque te gebruiken om het BMI en het gewicht te monitoren. Niet om het gewicht zelf te volgen maar om de professional te helpen beslissingen te nemen gedurende het (fitness) plan en de cliënt gemotiveerd te houden. Zodra een cliënt het plateau bereikt adviseer ik monitoring van de vetvrije massa (een plateau is te herkennen aan het moment waarop het dieet geen effect meer lijkt te hebben).


Door de inzet van Sinque houdt je de vinger aan de pols maar vermijd je frustraties en confrontatie tijdens het uitvoeren van je plan. Sinque helpt mensen duurzaam hun levensstijl en gewichtstrend te monitoren en aan te passen, samen met de professional, jij dus.

Zo kom je tot synergie: Zoals de juiste wijnkeuze een goed gerecht kan versterken en vice versa.


Referentie:

Heidi Zweers, H. K. (2016, 3 27). Nutritional Assessment Platform. bron Zakboekdiëtetiek: https://zakboekdietetiek.nl/wp-content/uploads/2016/03/NAP-BIA-SOP.pdf64 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page